0543 544 545 Bereikbaar van 08.30 – 16.30 ma/vr
HomeNLNavigatieBehandelingenHuid › Moedervlekken

Moedervlekken

Moedervlekken zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes op de huid. Meestal zijn deze vlekjes vlak, maar ze kunnen ook verheven, bol of hobbelig zijn en ze verschillen in grootte, vorm en/of kleur. Vaak zijn moedervlekken een onschuldige opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid, ook wel melanocyten genoemd. Heeft u (goedaardige) moedervlekken die u ontsierend vindt? Dan kunt u deze laten verwijderen.

Behandeling

Een goedaardige moedervlek kan vanuit cosmetisch oogpunt verwijderd worden. Dit kan op verschillende manieren. Het meest wordt toegepast wegsnijden (excisie) of wegbranden (electrocoagulatie). Indien er ook maar de geringste verdenking op melanoom (kwaadaardige moedervlek) bestaat, zal de moedervlek worden weggesneden en microscopisch worden onderzocht.

Risicofactoren
Een van de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van een melanoom is de erfelijke aanleg. Het risico neemt toe naarmate er meerdere familieleden een melanoom hebben.Een kleine risicofactor voor het ontstaan van een melanoom is: het hebben van veel (meer dan 50) gewone moedervlekken of 3 of meer onrustige moedervlekken. Bij mensen met een bleke huid, met sproeten of blond/rossig haar is het risico op melanoom ook licht verhoogd. Dit zijn allemaal factoren die vastliggen en niet beïnvloed kunnen worden. De enige bekende risicofactor die wel beïnvloed kan worden, is blootstelling aan teveel zonlicht. Zonlichtverbrandingen op jonge leeftijd vergroten enigszins het risico op het krijgen van een melanoom. Het is zeker bij kleine kinderen aan te raden overmatige blootstelling aan zonlicht te vermijden. Er zijn ook aanwijzingen, dat regelmatig zonnebankgebruik het risico op melanoom kan vergroten. Ook aangeboren moedervlekken kunnen in zeldzame gevallen kwaadaardig worden. Het risico is afhankelijk van de grootte van deze moedervlekken. Bij aangeboren moedervlekken die kleiner zijn dan de handpalm van een volwassene is het risico heel erg klein.

Tarieven
De behandeld specialist bespreekt met u de kosten van de behandeling.

Meer informatie
Indien u nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier, info@fraaiicosmetiek.nl of 0543 54 45 45.