0543 544 545 Bereikbaar van 08.30 – 16.30 ma/vr
HomeNLNavigatieBehandelingenGezichtVoorhoofdslift › Wijze van voorhoofdlift

Wijze van voorhoofdlift

Bij voorhoofdlift behandeling wordt de voorhuid gelift. Er zijn vier soorten behandelingen:

  • endoscopische voorhoofdslift
  • open voorhoofdslift via een snede midden op het hoofd
  • open voorhoofdslift via een snede op de haargrens
  • lokale wenkbrauwlift


Endoscopische voorhoofdslift
De endoscopische voorhoofdslift is een kijkoperatie. Met enkele sneetjes in de behaarde hoofdhuid herstellen wij de wenkbrauwpositie. Het voordeel is dat de operatie relatief eenvoudig is. Het nadeel is dat de haargrens verder naar boven of naar achteren komt te liggen. Het voorhoofd zit dan wat hoger. Via zes sneetjes in de behaarde hoofdhuid worden kijkertjes en instrumenten ingebracht in de diepe laag onder de huid net op de schedel. Hiermee wordt de huid van het voorhoofd eerst volledig losgemaakt van alle verbindingen aan de schedel en vervolgens in een hogere correcte positie vastgezet, met behulp van enkele minischroefjes, in de schedel. De wenkbrauwen komen nu iets hoger te liggen. Ook in de slaapstreek wordt aan iedere zijde een ophanghechting aangebracht die de buitenste ooghoek meer ruimte geeft. De wondjes worden met nietjes gehecht. Tot slot wordt een aandrukkend verband aangebracht. De behandeling wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Soms in een dagbehandeling maar meestal met een korte opname.

Open voorhoofdslift via een snede midden op het hoofd
Deze ingreep is iets uitgebreider. De wenkbrauwen worden namelijk permanent verankerd en zullen nauwelijks opnieuw uitzakken. Ook bij deze behandeling komt de haargrens verder naar boven te liggen. Midden op het behaarde hoofd of op de haargrens van het voorhoofd wordt een snede gemaakt. Hierna wordt het hele voorhoofd, inclusief de wenkbrauwen, losgemaakt van de schedel en wordt het geheel in een hogere positie gebracht. De wenkbrauwen worden vervolgens permanent aan de schedel gefixeerd, zodat deze niet meer kunnen zakken. Om dit te bereiken, worden vier minimale sneetjes in de wenkbrauwen gemaakt, die na genezing nauwelijks meer waarneembaar zijn. De behandeling wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Soms in een dagbehandeling maar meestal met een korte opname.

Open voorhoofdslift via een snede op de haargrens
Deze ingreep heeft de voordelen van de open voorhoofdslift, maar de haargrens komt nu niet hoger te liggen. Wel is het zo dat bij de haargrens het litteken zichtbaar is. Het kapsel moet zodanig gekapt zijn dat dit het litteken verbergt. Met name voor patiënten met een hoog voorhoofd is deze behandeling zeer geschikt. Achter het litteken blijft een stuk huid over dat minder of geen gevoel heeft. Voor de bewegingen van het voorhoofd en de expressie van het gezicht heeft dit geen gevolgen. De operatieve ingreep is dezelfde als bij de open voorhoofdslift, via een snede midden op het voorhoofd. De behandeling wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Soms in een dagbehandeling maar meestal met een korte opname.

Lokale wenkbrauwlift
De lokale wenkbrauwlift bestaat uit het verwijderen van een strip huid boven de wenkbrauw. De wenkbrauwen komen hierdoor hoger te liggen. Het litteken blijft op de bovenrand van de wenkbrauw zichtbaar, maar niet op het voorhoofd. Deze ingreep is geschikt bij kalende mannen, die geen zichtbare littekens op de schedel willen hebben. Ook voor mensen met een rimpelig voorhoofd is deze behandeling goed toepasbaar omdat het litteken in de buurt van een rimpel wordt geplaatst waardoor deze nauwelijks zal opvallen. Patiënten die slechts een kleine ingreep willen ondergaan, kiezen meestal voor deze ingreep omdat deze poliklinisch wordt uitgevoerd. Het komt ook voor dat de patiënt een ptosis van de wenkbrauwen heeft alsmede teveel huid van de bovenoogleden. In dit geval wordt de voorhoofdslift gecombineerd met een ooglidcorrectie. De ingreep is poliklinisch onder plaatselijke verdoving.