0543 544 545 Bereikbaar van 08.30 – 16.30 ma/vr
HomeNLNavigatieBehandelingenLichaam › Borstvorming bij mannen

Borstvorming bij mannen

Borstvorming wordt ook wel gynaecomastie genoemd. Dit komt regelmatig voor en kan als gênant of storend worden ervaren. Veel mannen met borstvorming vinden hun bovenlichaam te vrouwelijk en voelen zich hier onzeker over. In de puberteit en op middelbare leeftijd kan de borstklier groter worden waardoor er borstvorming ontstaat. Vaak verdwijnt dit vanzelf. Wanneer borstvorming een normale reactie is van het lichaam, maar niet vanzelf verdwijnt, kan een cosmetische ingreep een uitkomst bieden. Meestal wordt een borstverkleining uitgevoerd (verwijderen van klierweefsel), soms in combinatie met liposculptuur (verwijderen van vetweefsel).

Soms is borstvorming bij mannen echter een signaal voor een ziekte, zoals een lever- of nierziekte of een tumor in de borst of zaadbal. Als er vermoedt wordt dat er sprake is van een afwijking, kan de ingreep via een verwijzing op medische grond eventueel door uw zorgverzekeraar worden vergoed.

Behandeling
Het verwijderen van borstvorming bij mannen wordt meestal onder volledige narcose uitgevoerd. Na de behandeling kunt u over het algemeen de volgende dag naar huis. De plastisch chirurg markeert eerst waar de incisies worden gemaakt, meestal onder de tepel. Afhankelijk van de ingreep wordt overtollig vetweefsel (liposculptuur) en klierweefsel verwijderd. Soms is een tepelcorrectie nodig. Daarna worden de incisies gehecht. Meestal worden er ook twee dunne slangetjes (drains) aangebracht, om het wondvocht af te voeren. Deze slangetjes worden verwijderd als er bijna geen wondvocht meer uitkomt. Ten slotte krijgt u een steunverband of korset om uw borst te ondersteunen.

Na een gynaecomastie behandeling
Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is pas zichtbaar als u helemaal hersteld bent. Dit kan enkele maanden duren. Direct na de behandeling kunnen uw borsten gevoelig zijn en gespannen aanvoelen. Dit wordt na enkele dagen minder. In de eerste week na de behandeling moet u rust houden, daarna mag u weer lichte werkzaamheden uitvoeren. Na een week komt u terug voor een controleafspraak. Dan worden ook de hechtingen verwijderd. In de maanden na de ingreep krijgt u langzaam het normale gevoel in uw tepels terug. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon. 

Voor een goed en snel herstel is het belangrijk dat er in de eerste weken na de behandeling geen spanning op uw borst komt te staan. De eerste zes weken na de behandeling moet u daarom dag en nacht een korset dragen die goede ondersteuning geeft. U moet er rekening mee houden dat u de eerste zes weken niet mag sporten en niet zwaar mag tillen.

Na verloop van tijd zullen de littekens meer de kleur van uw huid aannemen en worden ze minder zichtbaar. Voor een mooi herstel is het belangrijk dat u de littekens een jaar lang niet aan de zon blootstelt.

Tarieven

De actuele tarieven volgen binnenkort. Heeft u vragen over de tarieven? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag.


Meer informatie
Deze behandeling wordt alleen uitgevoerd vanaf 18 jaar en elke ingreep brengt risico’s met zich mee. Meer informatie leest u in de informatiebrochure 'borstvorming bij mannen'. Indien u nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier, info@fraaiicosmetiek.nl of 0543 54 45 45.