0543 544 545 Bereikbaar van 08.30 – 16.30 ma/vr
HomeNLNavigatieBehandelingenGezicht › Oorcorrectie

Oorcorrectie

Uw oren kunnen erg bepalend zijn voor zowel het voor- als het zijaanzicht van uw gezicht. Als u zich stoort aan uw oren kunnen onze plastisch chirurgen of KNO-artsen dit verhelpen. Een veel voorkomende oorcorrectie is het corrigeren van afstaande oren, ook wel flaporen genoemd. Daarnaast kunt u uw oorlel laten corrigeren. Een oorlelcorrectie wordt bijvoorbeeld uitgevoerd na het uitscheuren van de oorlel of het langdurig dragen van zware of grote oorbellen.

Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Kraakbeen is een weerbarstig soort weefsel dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Wij kunnen u daardoor niet garanderen dat uw oren recht zullen blijven staan. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten, maar geen perfectie. U dient ook rekening te houden met asymmetrie.

Behandeling
Het rechtzetten van flaporen kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar gebeurt meestal onder algehele verdoving (narcose). In het eerste geval vindt de ingreep plaats op de polikliniek en kunt u na een paar uur weer naar huis. Als u algehele verdoving krijgt, wordt u voor een dag opgenomen.

Bij een correctie van afstaande oren wordt een snee aan de achterkant van uw oor gemaakt. Het kraakbeen van uw oor wordt opnieuw in model gebracht en het stukje huid dat aan de achterkant van het oor overblijft wordt verwijderd. Door de operatie ontstaat er een litteken achter uw oor. Op deze plek is het meestal niet opvallend. Bij een oorlelcorrectie haalt de plastisch chirurg, afhankelijk van de ingreep, een stukje huid weg. Daarna worden gaatjes, wondjes of uitgescheurde huidflapjes gehecht.

Na een oorcorrectie
Na een oorcorrectie krijgt u een strak verband om uw hoofd. Meestal moet dit een week blijven zitten. U mag wel douchen, maar met het wassen van uw haar moet u wachten tot het verband eraf mag. Het behandelde gebied moet goed beschermd zijn en mag niet nat worden. Meestal worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen worden na één tot twee weken verwijderd. Als het verband na een week wordt verwijderd, moet u nog ongeveer twee weken ‘s nachts een haarband of een zwachtel dragen ter bescherming van uw oren. Vaak blijven de oorschelpen nog een aantal weken rood, gezwollen en gevoelig. Dit verdwijnt vanzelf. Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen (bijvoorbeeld paracetamol).

Tarieven
De kosten van een oorcorrectie worden door de verzekering soms wel en soms niet vergoed. De plastisch chirurg kan u hierover informeren. Ook kunt u informatie hierover opvragen bij uw zorgverzekeraar, nadat u bij de plastisch chirurg bent geweest. De actuele tarieven volgen binnenkort. Heeft u vragen over de tarieven? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag.


Meer informatie
Deze behandeling wordt alleen uitgevoerd vanaf 18 jaar en elke ingreep brengt risico’s met zich mee. Meer informatie leest u in de informatiebrochure 'oorcorrectie'. Indien u nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier, info@fraaiicosmetiek.nl of 0543 54 45 45.