0543 544 545 Bereikbaar van 08.30 – 16.30 ma/vr
HomeNLNavigatieBehandelingenGezichtRimpelbehandeling › Soorten rimpels

Soorten rimpels

Werkwijze

Vitamine A zuur
Vitamine A zuur crème (tretinoïne) geeft een lichte peeling van de huid en heeft een stimulerend effect op het bindweefsel in de huid. Door Vitamine A zuur gedurende langere tijd eenmaal daags toe te passen kan het fijne rimpels laten vervagen en bovendien subtiele onregelmatigheden op de huid laten verdwijnen door het ‘peelend’ effect van de crème. Vitamine A zuur crème is alleen op doktersrecept te verkrijgen en mag niet door zwangere vrouwen worden toegepast.
 

Geschikt voor fijne rimpels

Vitamine A
Vitamine A (retinol) werkt minder krachtig dan vitamine A zuur. Net als vitamine A zuur heeft retinol ook een bindweefsel stimulerend effect. Vitamine A wordt in verschillende commercieel verkrijgbare antirimpelcrèmes verwerkt.
 

Geschikt voor (zeer) fijne rimpels

Botox ®
Om de mimische rimpels, zoals fronsrimpels en kraaienpootjes aan te pakken kan botulinetoxine worden toegepast. De meest bekende merknaam hiervan is Botox ®. Het middel wordt met een fijn naaldje ingespoten. Het verlamt de kleine spieren die deze rimpels veroorzaken en blijft gedurende drie tot vier maanden werkzaam. Naarmate het vaker wordt toegepast blijft het effect langer aanhouden, vooral omdat de spiertjes (die natuurlijk al die tijd niet gebruikt worden) steeds slapper en dunner worden. Ook zonder botulinetoxine hebben deze ‘ongetrainde’ spieren dan moeite om rimpels in de huid te trekken. In bekwame handen een bijzonder veilige en effectieve behandeling.

·         Beschikbaarheid: de behandeling wordt in diverse privéklinieken in Nederland uitgevoerd.

·         Geschikt voor: mimische rimpels, vooral op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen en bij de ogen (kraaienpootjes).

Chemische peeling
Bij chemische peeling wordt de opperhuid met een etsende vloeistof (deels) verwijderd. Voor het bestrijden van rimpels zijn vrij krachtig etsende stoffen nodig. In de praktijk wordt vooral gebruik gemaakt van trichloorazijnzuur (TCA) en fenol. De huid wordt eerst ontvet en voorbehandeld, waarna vervolgens de TCA of fenol met wattenstokjes of gaasjes op de huid worden aangebracht.

De fenolpeeling is het krachtigst en kan tot verbluffende resultaten leiden.
De diepte van de peeling kan tot op zekere hoogte goed gereguleerd worden. Helaas kan fenol, wanneer het door de huid heen in de bloedbaan wordt opgenomen in sommige gevallen leiden tot gevaarlijke bijwerkingen, zoals hartritmestoornissen en bloeddrukdaling. Bij TCA peelings, die minder krachtig werken, zijn ernstige bijwerkingen ongebruikelijk. Het nadeel van TCA peelings is dat de dieptewerking van de peeling niet goed te regelen is. In de handen van een ervaren arts kunnen echter mooie resultaten geboekt worden. Overige mogelijke bijwerkingen: bij beide vormen van peeling geldt als bijwerking dat na de behandeling pigmentverschillen kunnen optreden (hypo- of hyperpigmentatie). Ook bestaat direct na de behandeling het risico op infectie van het behandelde gebied.

·         Beschikbaarheid: behandeling wordt in Nederland door diverse artsen (vooral dermatologen) uitgevoerd.

·         Geschikt voor: fijne tot middelfijne rimpels, rimpeltjes rond de mond en door zonlicht beschadigde huid. 

CO2-laser therapie
Bij deze vorm van lasertherapie wordt heel nauwkeurig het bovenste laagje van de opperhuid verdampt. Onregelmatigheden, zoals bijvoorbeeld pigmentverschillen, verdwijnen hierdoor. De laser heeft daarnaast ook nog een vrij krachtig positief effect op het bindweefsel. De bestaande bindweefselstrengen trekken bovendien samen, waardoor de huid glad getrokken wordt. Het resultaat is vaak bijzonder fraai. Mogelijke bijwerkingen: een van de nadelen is dat er een kleurverschil kan optreden tussen de behandelde- en de onbehandelde huid. Complicaties zijn vooral infecties en daarmee samenhangende littekenvorming. Ook kan er sprake zijn van langdurig optredende roodheid van de huid. Deze roodheid is doorgaans van voorbijgaande aard. De behandeling dient door ervaren artsen (de plastisch chirurg of dermatoloog) te worden uitgevoerd.

·         Beschikbaarheid: behandeling wordt in privéklinieken uitgevoerd door plastisch chirurgen en dermatologen

·         Geschikt voor: fijne tot middelfijne rimpels, rimpeltjes rond de mond en door zonlicht beschadigde huid.

Niet-invasieve laser therapie
Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van rimpelbehandeling is een lasersysteem dat de huid niet beschadigt, maar wel zorgt voor stimulatie van het bindweefsel. Door de laser worden de kleinste bloedvaatjes lek geschoten, waardoor stoffen die de aanmaak van bindweefsel stimuleren vrijkomen. De resultaten zijn meestal niet zo uitgesproken als bij de CO2 laser, maar daar staat tegenover dat er vrijwel geen bijwerkingen zijn, bij de behandeling geen verdoving nodig is en het gezicht vrijwel direct na de behandeling weer toonbaar is. Omdat er zo weinig complicaties bij deze therapie optreden is een intensieve nazorg (zoals bij de CO2 laser) niet nodig. Om deze reden zijn niet-invasieve laserbehandelingen doorgaans minder kostbaar dan CO2 laserbehandelingen. De meest geschikte lasers voor deze behandeling zijn de V-beam ® en N-lite ® laser. Het effect van de therapie houdt tot 1 jaar aan.

·         Beschikbaarheid: in Nederland nog weinig beschikbaar.

·         Geschikt voor: fijne tot middelfijne rimpels en rimpels rond de mond.

Diepe rimpels
Diepere rimpels kunnen worden weggewerkt door ze ‘op te vullen’. Dit gebeurt met fillers. Bij deze techniek wordt een stof met een injectienaald in de huid gespoten. Hiermee kunnen diepere lijnen verdwijnen. Er zijn afbreekbare ‘fillers’, zoals hyaluronzuur en polymelkzuur die langzaam uit de huid verdwijnen.
Niet-afbreekbare fillers zoals siliconen worden ingekapseld en blijven dus aanwezig in de huid. Bij de afbreekbare fillers moet de behandeling na verloop van tijd herhaald worden om het effect te kunnen behouden. Omdat met het ouder worden bepaalde contouren van het gezicht kunnen veranderen bestaat de kans dat op de lange duur de ingekapselde fillers in negatieve zin gaan opvallen.

·         Beschikbaarheid: de behandeling wordt in diverse prive-klinieken in Nederland uitgevoerd.

·         Geschikt voor: diepere rimpels, vooral in de onderste helft van het gezicht.